Filmens københavnerkort

Ny filmbog med bydelskort inviterer på en visuel vandring gennem mindeværdige københavner-øjeblikke. Af Flemming Saugmann. red@lokalavisen-v …


Ny filmbog med bydelskort inviterer på en visuel vandring gennem mindeværdige københavner-øjeblikke.

Af Flemming Saugmann.

red@lokalavisen-va.dk.

 

Om du har været der eller ej, så kender du garanteret filmens Newyork eller Paris lige så godt som virkelighedens. Hvis ikke bedre. Og billeder af Empire state State Buildings overjordiske spir og Woody Allens forelskede par for foden af Brooklyn Bridge er indprentet hos filmelskere verden over.

For der findes righoldige skildringer af byer som Paris og New York på film. Men bogen om København på film mangler. Eller rettere manglede, for det har en ny forelsket filmbibel » Filmens København« rådet bod på.

I deres drøm af en filmbog, der er udkommet på Gyldendal, inviterer filmjournalisterne Katrine Sommer Boysen og Sophie Engberg Sonne på en filmisk byvanding i hovedstaden – fra »Pushers« skumle Vesterbro og »Rigets« grå Blegdamsvej til Olsen-Bandens muntre Valby og Iqbal Farooqs evigt solbeskinnede Nørrebro.

»De senere år er København begyndt at insistere på en plads blandt filmens verdensbyer. Med film som En kongelig affære og The Danish Girl og tv-serier som Forbrydelsen og Borgen er København rejst ud i verden med billeder af en by, der ikke længere alene tilhører folkekomedien fra Olsen Banden eller tidligere tiders socialrealisme, men nu også rummer elementer af thriller, krimi, mystik og magt – og har for længst gjort Copenhagen til et brand i et store udland. Alene af den grund er det indlysende, at vi vi manglede en filmbog om København, »siger de to filmfreaks.

 

Visuelle byvandringer

Filmens København, fortæller hele historien i ord og billeder. Fra cykelpigerne i PH’s Danmarksfilm til gadedrengene i Michael Noers Nordvest, fra den folkelige trappeopgang i Huset på Christianshavn til et landskab af magt, glas og stål i DRs Bedrag. Fra den skøre sci-fi-fantasi i kultklassikeren Reptilicus til Christoffer Boes vrangvendte leg med den indre by i Reconstruction.

 

Kort over filmoptagelserne

Bogen inviterer sin læser på en visuel vandring gennem en by, vi både kender fra vores egne bevægelser gennem byen og fra de levende billeders blik. Filmens København er mere end bare en spejling; filmene og tv-serierne skaber tilsammen et sted så rigt på drømme, minder og følelser, at vi instinktivt genkender det og kobler det på vores oplevelse af virkelighedens by.

Filmfortællingerne om de utallige film- og fjernsynskøbenhavnere giver et rigt facetteret billede af vores hovedstad og udgør tilsammen et broget bykort af mindeværdige filmoplevelser og kolletive minder, mejslet ind i erindringen i en grad, så man somme tider kan glemme, hvad der er virkelige minder og hvad der bare var film.

 

Filmhistorisk lystvandring

Og hvor de kom til verden. For bogen indeholder også et illustreret kort, der forankrer filmene rundt om i virkelighedens bydele.

At det har været en jætteindsats med bogen at få dokumenteret at København er blevet synlig på filmens verdenskort, lægger de to forfattere ikke skjul på

Men samtidig glæder de sig over, at ideen med bogen: At tegne et portræt af København på film på en måde, hvor byen og de levende billeder får lige meget plads, er lykkedes.

Osse i den grad, at den på én og samme tid er en uimodståelig invitation til en lystvandring gennem filmhistorien og samtidig til at se på den virkelige by med nye øjne.

 

Kommentarer

1