Det regner med skomagerdrenge

Kig forbi Kulturstationen, hvor Modersmålsdagen vil minde os om, at sproget er en del af vores kulturelle identitet. Af Flemming Saugmann. r …


Kig forbi Kulturstationen, hvor Modersmålsdagen vil minde os om, at sproget er en del af vores kulturelle identitet.

Af Flemming Saugmann.

red@lokalavisen-va.dk.

 

At man ikke bare kan »copy paste« et udtryk fra et sprog i »Google translate« og overføre det til et andet sprog, uden at der går noget tabt, kan den lokale forlægger – og formand for Den Danske Sprogkreds, Lise Bostrup fortælle en masse om.

Og gør det hjertens gerne allerede onsdag 21. februar kl. 15 – 17 i caféen i Kulturstationen, når man fejrer Den Internationale Modersmålsdag. Og mange vil nok spørge, » A hvaffor en dag«, men får hurtigt svar på tiltale af Lise Bostrup:

»Den Internationale Modersmålsdag er stiftet af FN i 1999 med det formål at understrege vigtigheden af, at mennesker over hele verden har mulighed for at tale og udvikle deres modersmål. Det er en dag, hvor vi kan minde hinanden om, at sproget er en del af vores kulturelle identitet.

Kulturel identitet? Det lyder lidt højtflyvende i mine ører. Gør det nogen forskel, om jeg siger »Det regner« og amerikaneren siger »It rains«? Vi bliver vel lige våde?

»Sjovt, at du netop kommer ind på regnen. Danmark er et land, hvor det regner rigtig meget, og regnen har gennem historien spillet en stor rolle for landmænd og fiskere. Af den grund har vi en masse ord og udtryk for forskellige slags regn. Det kan regne, det kan dryppe og støvregne, det kan øsregne, det kan øse og pøse, det kan sjaske ned, det kan piske ned, stå ned og pisse ned i lårtykke stråler. Så selv om danskeren og amerikaneren oplever det samme, vil danskeren have flere ord til rådighed og kunne beskrive situationen mere præcist. Og så har vi endda et endnu bedre udtryk, der er knyttet til danske forhold. Kender du udtrykket: »Det regner med skomagerdrenge«?

 

Tredobbelt manddrab

»Der findes en historie om en kolerisk skomager ved navn Carl Jepsen, der havde et værksted i Læderstræde i København, og som i 1758 blev dømt for tredobbelt manddrab. Årsagen var, at han blev så rasende på en af sine fem lærlinge, der havde lavet en gevaldig bommert, at han kylede ham ud af vinduet. Det protesterede de andre lærlinge over, og så røg de også ud. Kun to af de fem skomagerlærlinge overlevede faldet ned på brostenene. I mange år derefter havde Læderstræde et dårligt ry. »Du skal ikke gå derind«, sagde folk. »Det regner med skomagerdrenge.«

Lise Bostrup er ikke til at stoppe, når først hun er kommet i gang, og har masser af eksempler hentet fra vores hverdagssprog, der er fyldt med udtryk, som er knyttet til dansk historie og kultur, og så indgroede i sproget, at vi slet ikke tænker over det.

Så glæd dig til foredraget i Kulturstationen, hvor den også står på fællessang, spørgsmål og debat og konkurrencer om dansk sprog, der er dybt originalt, og slet ikke så let at blive »dus med« med nationale sprogblomster som disse:

 

Den synkende skude

»Vi kan være friske som havørne om morgenen. Vi kan gå som katte om den varme grød af angst for at komme til at jokke i spinaten. Vi kan slå et større brød op, end vi kan bage, og glemme at smede, mens jernet er varm. Vi kan prøve at slå vores meninger fast med syvtommersøm, indtil vi måske en dag går ned med flaget og må forlade den synkende skude.

Livet til søs, på bondegårdene og i landsbyerne har sat sig spor i vores sprog, og selv om det er mange år siden, vi holdt op med at måle størrelsen på søm i tommer, bruger vi det gamle mål, når noget trænger til at blive slået helt og aldeles fast«.

Kommentarer

1